Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Στο 2,16% η μαύρη εργασία!

Οταν μέσα στην τουριστική περίοδο καταφέρνεις και εντοπίζεις στη Ρόδο μόλις 7 ανασφάλιστους εργαζόμενους, στη Μύκονο 3 και κανέναν σ...




Οταν μέσα στην τουριστική περίοδο καταφέρνεις και εντοπίζεις στη Ρόδο μόλις 7 ανασφάλιστους εργαζόμενους, στη Μύκονο 3 και κανέναν στη Σαντορίνη, τότε κάτι δεν πηγαίνει καλά στο βασίλειο της ελληνικής αγοράς εργασίας. Μάλλον λοιπόν μόνο στα δελτία Τύπου του υπουργείου Εργασίας κρίνεται ως εντυπωσιακή επιτυχία του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση το ότι κατάφερε μέσα σε μόλις 6 μήνες να πατάξει τη μαύρη ανασφάλιστη απασχόληση στην Ελλάδα!

Μόλις τον προηγούμενο Φεβρουάριο οι έλεγχοι του ΣΕΠΕ έδειχναν ότι οι ανασφάλιστοι εργαζόμενοι ανέρχονταν στο 40%. Πλέον, με βάση το σύστημα «Αρτεμις» που έθεσε σε λειτουργία ο κ. Βρούτσης, μαθαίνουμε ότι η μαύρη ανασφάλιστη εργασία, σύμφωνα με ελέγχους του ΣΕΠΕ, κινείται στα επίπεδα του 2,16%!

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία που δημοσιεύει ο κ. Βρούτσης, στο διάστημα 15 Σεπτεμβρίου 2013 έως 31 Ιανουαρίου 2014 διενεργήθηκαν στο πλαίσιο του ειδικού επιχειρησιακού σχεδίου «Αρτεμις» έλεγχοι σε 7.878 επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο αυτής της δειγματοληπτικής διαδικασίας 684 επιχειρήσεις βρέθηκαν να απασχολούν αδήλωτους εργαζόμενους (ποσοστό 8,68%). Σε σύνολο 49.126 εργαζομένων στις επιχειρήσεις όπου διενεργήθηκαν έλεγχοι, εντοπίστηκαν 1.063 αδήλωτοι εργαζόμενοι (ποσοστό 2,16%), ενώ τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν αποκλειστικά για την αδήλωτη εργασία ανέρχονται στο ποσό των 10.839.987 ευρώ.

Μια ανάλυση όμως των στοιχείων δείχνει ότι, όπως συμβαίνει και στην ΕΡΓΑΝΗ που μετράει τις ροές απασχόλησης, ο κ. Βρούτσης επιχειρεί να μεταφέρει μια μαγική εικόνα επιτυχίας που πόρρω απέχει από την πραγματικότητα που βιώνουν καθημερινά οι εργαζόμενοι. Το συμπέρασμα αυτό εύκολα εξάγεται αν κάποιος γνωρίζει την αγορά εργασίας των νησιών κατά την τουριστική περίοδο. Ετσι, οι έλεγχοι που διεξήχθησαν από τις 15 Σεπτεμβρίου στα ελληνικά νησιά (όταν η τουριστική περίοδος σε νησιά όπως η Μύκονος, η Ρόδος, η Σαντορίνη, η Κρήτη, αλλά και η Κέρκυρα βρίσκεται ακόμη στο απόγειό της) έδειξαν ότι στο νότιο Αιγαίο απασχολήθηκαν χωρίς ασφάλισης μόλις 16 άνθρωποι, στην Κρήτη 100 και στο Ιόνιο 13!

Αντίστοιχα στην Κέρκυρα βρέθηκαν μόλις 4 ανασφάλιστοι, στη Ρόδο 7, στη Μύκονο 3 και στη Σαντορίνη κανένας! Μετά από όλα αυτά δεν γνωρίζουμε αν προσφέρουν κάτι οι αριθμοί που γνωστοποιεί ο κ. Βρούτσης σε σχέση με την ανασφάλιστη εργασία. Το σίγουρο είναι ότι η αξιοπιστία των στοιχείων μοιάζει με τα περιβόητα Greek statistics από τα οποία τόσο υποφέρει η ελληνική οικονομία…


Πηγή : http://www.efsyn.gr/