Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΠΑΝΤΟΣ ΑΙΓΑΙΟΥ

Αρ. Πρωτ. 1/2014 Αρ. Φακ.   001/00200                                                                          Νάξος 3/01/2014 Α...

Αρ. Πρωτ. 1/2014
Αρ. Φακ.   001/00200  
                                                                       Νάξος 3/01/2014


ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

ΕΝ ΕΤΕΙ 2014
ΣΕ 14 ΩΡΕΣ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΑΠΟ ΝΑΞΟ ΣΤΗΝ ΤΗΝΟ!!!

Πριν από τρεις ημέρες υποδεχθήκαμε το σωτήριο έτος 2014. Όλοι ευχηθήκαμε να είναι καλύτερο από το έτος που πέρασε. Ήταν η πιο απλή και ρεαλιστική ευχή που ανταλλάξαμε.
          Συγκρίνοντας το χθες και το σήμερα, όλοι θα θέλαμε το σήμερα να είναι καλύτερο από το χθες. Για να είναι όμως καλύτερο χρειάζεται να βοηθήσουμε κι εμείς. Όταν π.χ.  παίρνουμε τις όποιες αποφάσεις μας, αυτές να είναι βελτιωμένες σε σχέση με το χθες.
Όλοι οι άνθρωποι στη ζωή τους παίρνουν αποφάσεις είτε ως άτομα, είτε ως θεσμοί. Παίρνουν αποφάσεις είτε για τον εαυτό τους είτε και για τους άλλους, όταν είναι υπεύθυνοι κάποιου Θεσμού ή Φορέα.
 Όταν οι αποφάσεις αφορούν στο άτομο μας, εμείς αποφασίζουμε, εμείς αναλαμβάνουμε και τις συνέπειες των αποφάσεων μας. Όταν όμως οι αποφάσεις μας αφορούν σε ένα κοινωνικό σύνολο, οφείλουμε να είμαστε πιο προσεκτικοί κι αυτές να προσβλέπουν αποκλειστικά στο όφελος των άλλων και στην πρόοδο του κοινωνικού συνόλου και στην εξυπηρέτησή του.
          Στις Κυκλάδες, ένας χώρος κατ’ εξοχή ευλογημένος από το Θεό, με τόσο τουρισμό κατά τη θερινή περίοδο και τόσες ανάγκες κατά την χειμερινή, δεν είναι δυνατόν να εγκαταλείπεται στα συμφέροντα των λίγων ή και των ελαχίστων και στην ταλαιπωρία των πολλών!          Τουλάχιστον από μία δεκαετία φωνάζουμε ότι το νησί της Τήνου στις ενδοεπικοινωνίες έχει απομονωθεί  από τις νοτιοανατολικές Κυκλάδες, π.χ.  Νάξο, Αμοργό, Ίο, Σαντορίνη κλπ.
          Εν  έτει 2014 για να πάει κανείς από τη Νάξο στην Τήνο οφείλει να ταξιδέψει προς τον Πειραιά και από εκεί να ταξιδέψει με άλλο πλοίο για την Τήνο. Ένα ταξίδι δηλαδή που ενώ θα διαρκούσε δύο ώρες,  τώρα το 2014 διαρκεί  δεκατέσσερις ώρες.  Τι σύμπτωση!
Μία άλλη λύση που υπάρχει για μερικές ημέρες την εβδομάδα, δηλαδή  Κυριακή και Δευτέρα, είναι να ταξιδέψει κανείς προς τη Σύρο, να διανυκτερεύσει κι από εκεί να αναχωρήσει την άλλη ημέρα για την Τήνο. Τότε όμως οι ώρες είναι πάλι 14. Τι σύμπτωση κι αυτή! Το πλοίο φθάνει στη Σύρο γύρω  στις 8 το βράδυ και το άλλο για την Τήνο αναχωρεί την άλλη ημέρα στις 12 σχεδόν το μεσημέρι! Η μόνη εξαίρεση γίνεται την ημέρα Τετάρτη που μπορεί κανείς να πάει από τη Νάξο στην Τήνο πάλι μέσω Σύρου σε 9 ώρες! Το ίδιο συμβαίνει και  για την αντίστροφη διαδρομή, για να πάει κανείς από την Τήνο στη Νάξο  απαιτούνται τουλάχιστον  9 ώρες!
Βέβαια ίσως κάποιος μας πει ότι, μα  υπάρχουν άλλα Κυκλαδονήσια που αντιμετωπίζουν χειρότερες καταστάσεις. Το γνωρίζουμε  και συμμετέχουμε στην αγωνία τους και στον αγώνα που κάνουν για να βελτιώσουν και εκείνα όλες τις συνθήκες ζωής και βεβαίως και τη μετακίνησή τους προς τα άλλα νησιά και προς το κέντρο.
          Με λύπη μας διαπιστώνουμε πως, η  φωνή μας στο αίτημα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Τήνου προς τα νοτιοανατολικά Κυκλαδονήσια ήταν και παραμένει τουλάχιστο για μια δεκαετία   «φωνή βοώντος εν τη ερήμω»!
Τώρα που πλησιάζει «η λεπτή περίοδος», θα ακουστούν και θα λυθούν όλα τα προβλήματα και θα δοθούν υποσχέσεις για λύσεις και σε  πιο δύσκολα από το δικό μας αίτημα.
 Ελπίζουμε όμως, στο αίτημα μας να δοθεί λύση πριν από αυτή την λεπτή περίοδο, για να είμαστε βέβαιοι πως πράγματι θα ικανοποιηθεί!

+Νικόλαος
Αρχιεπίσκοπος