Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Eπιστολή Δημάρχου στον Πρωθυπουργό για τη Σχολή Καλών Τεχνών

Εξοχώτατε Κε Πρωθυπουργέ, Δεν είναι η πρώτη φορά που για θέμα που απασχολεί την Τήνο, απευθύνομαι στην ευαισθησία σας. Σπάνια ασφαλώ...

Εξοχώτατε Κε Πρωθυπουργέ,

Δεν είναι η πρώτη φορά που για θέμα που απασχολεί την Τήνο, απευθύνομαι στην ευαισθησία σας. Σπάνια ασφαλώς αλλά κάποτε αναγκαία, ιδίως όταν παραβιάζονται «κόκκινες γραμμές» και καταργείται η ιστορική μνήμη αλλά και η κοινή λογική.
Η Τήνος έχει, στα πλαίσια κεντρικών πολιτικών επιλογών, υποστεί μια συνεχή και συστηματική επίθεση, καίτοι νησί, από κοινού και με τα υπόλοιπα νησιά και παρά την γνωστή συνταγματική ρήτρα της «νησιωτικότητας». Κορυφαία στιγμή άστοχης επίθεσης στα νησιά και ειδικά στο νησί μας, θεωρώ την κατάργηση της Δ.Ο.Υ. Τήνου, που απέδειξα ως επιζήμια εθνικά, κοινωνικά αλλά και οικονομικά για το Ελληνικό Δημόσιο, για την πατρίδα.

Νέα και υπό εκτέλεση επίθεση, εντελώς εσφαλμένα και από άγνοια ή αβλεψία πιστεύω, η επιχειρούμενη κατάργηση του τεκμηρίου κυριότητας των ιδιωτών, στα χορτολίβαδα, που ανατρέπει νόμο (998/1979) και πάγια νομολογία των Πολιτικών Δικαστηρίων και τάχα σέβεται την υπ αριθμόν 1/2013 απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, την οποία μάλλον αυτοί που έπρεπε δεν την διάβασαν ή δεν την κατανόησαν. Το σχέδιο νόμου εκκρεμεί προς ψήφιση και θα υπονομεύσει κάθε προοπτική επενδύσεων στα νησιά των Κυκλάδων (αν δεν δημιουργήσει και προβλήματα, στις ήδη συντελεσθείσες).
Δίπλα σε αυτά, κάνουμε έναν τιτάνιο αγώνα για αξιοπρεπή κατάσταση στην Υγεία ενώ έχουμε υποστεί ήδη τις αρνητικές συνέπειες κεντρικών επιλογών για την Παιδεία, ειδικά ως νησί, χωρίς εναλλακτικές επιλογές.
Κε Πρωθυπουργέ,
ο λόγος που απευθύνομαι σε σας, δεν αφορά αυτή τη φορά επιλογές που θίγουν όλα τα νησιά ή όλα τα νησιά των Κυκλάδων αλλά την Τήνο και μόνο την Τήνο, με την ιδιότητά της του λίκνου της Μαρμαρογλυπτικής και της ζωγραφικής, της ιδιαίτερης πατρίδας των σημαντικότερων νεοελλήνων μαρμαρογλυπτών αλλά και εκατοντάδων «ανώνυμων» που στόλισαν την Αθήνα, τις μεγάλες μας πόλεις και τα Βαλκάνια, τη Ρωσία, την Αίγυπτο και ατέλειωτη σειρά χωρών και πόλεων ανά τον κόσμο.
Στον Πύργο της Τήνου, σε ένα χωριό - ζωντανό μουσείο και στην ευρύτερη περιοχή της Έξω Μεριάς της Τήνου, άνθισε το λουλούδι της Τέχνης για αιώνες τώρα, χωρίς αυτό να εξηγείται μόνο από την ύπαρξη του μαρμάρου, που διαθέτουν άλλωστε δεκάδες γωνιές της πατρίδας. Όταν ανάμεσα στους τόσους επώνυμους και «ανώνυμους» μαρμαρογλύπτες και γλύπτες, ζωγράφους, ξυλογλύπτες και χαλκοχύτες της Τήνου, ανέτειλε και θάμπωσε κυριολεκτικά τους πάντες η ασκητική και παράξενη μορφή του Ιεροφάντου της Γλυπτικής Γιαννούλη Χαλεπά και μόλις λίγα χρόνια μετά τον θάνατό του (1938), ήλθε η Πολιτεία (1955) ευγνωμονούσα και ίδρυσε μια Σχολή Καλών Τεχνών στον Πύργο, με κεντρική –αλλά όχι μόνη- καλλιτεχνική επιλογή της το μάρμαρο, που λειτουργεί ανελλιπώς από το 1956 μέχρι σήμερα.
Η επιτυχία της ανεπανάληπτη. Η επαγγελματική αποκατάσταση των σπουδαστών της βρίσκεται μόνιμα στο 100% των αποφοίτων και αυτό ισχύει και σήμερα. Ανέδειξε μεγάλους καλλιτέχνες και «αιμοδοτεί» δεκαετίες τώρα τα εξειδικευμένα συνεργεία αποκατάστασης των εργασιών της Ακρόπολης, που προξενούν το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Με βάση το νόμο, οι δύο αριστούχοι κατ έτος εισέρχονται τιμητικά στην ΑΣΚΤ. Η Σχολή μας κράτησε μια παράδοση ζωντανή, πάνω από μισό αιώνα και εκατοντάδες άνθρωπο και σήμερα ανά την Ελλάδα βιοπορίζονται ιδιωτικά από την τέχνη του μαρμάρου, δεκάδες μόνο στην Τήνο.
Η Σχολή αυτή δεν στοιχίζει παρά ελάχιστα στο Ελληνικό Δημόσιο. Ιδιόκτητα τα κτίριά της και το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών της καλύπτονται από το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα της Παναγίας της Τήνου. Όμως πέραν όλων αυτών, η προσφορά της είναι μη αποτιμητή σε χρήμα. Περιττό να αναφερθώ ότι αποτελεί μοναδική σχολή σε Ελλάδα και Ευρώπη, πόλο έλξης ανθρώπων από όλο τον κόσμο και κύριο λόγο που κοντά της έσπευσε η Τράπεζα ΠΕΙΡΑΙΩΣ να κατασκευάσει πρότυπο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας.
Αυτά και πρόσφατα ακόμη τα εκτίμησε ορθά η ελληνική πολιτεία, με την απόφασή της, κατ εξαίρεση (ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ) να διατηρηθεί το Νομικό Πρόσωπο της περιοχής, που προϋπήρχε με την επωνυμία ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΧΑΛΕΠΑΣ, ακριβώς με επίκληση αυτής της καλλιτεχνικής μοναδικότητας της Έξω Μεριάς της Τήνου, μπροστά στην οποία μένουν έκπληκτοι οι ειδικοί και μη της Τέχνης.
Κε Πρωθυπουργέ
Εν ολίγοις, η σκέψη και μόνο περί καταργήσεως – συγχωνεύσεως ή ό,τι άλλο της Σχολής Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου, εκθέτει, όλους τους «αρμόδιους» και «αναρμόδιους»  επί των λιστών και επί των καταργήσεων. Μια ματιά και μόνο στο ζήτημα θα σας πείσει ότι πρόκειται περί ατοπήματος και το ζήτημα θα κλείσει εν τη γενέσει του. Διαφορετικά, πέρα από την αυτονόητη αντίδραση και αντίστασή μας, θα έχουμε επιβεβαίωση μιας κραυγαλέας αντίφασης: η ελληνική πολιτεία από την μια «ευγνωμονεί» (1955) ή σέβεται και διατηρεί το Πνευματικό μας Κέντρο κατ εξαίρεση και από την άλλη σκέφτεται να καταργήσει αυτό που η ίδια ίδρυσε και διατήρησε και σεβάστηκε (όχι στο βαθμό που πάντα ζητούσαμε, είναι αλήθεια). Την αντίφαση αυτή και τις συνέπειες της τυχόν εμμονής στο λάθος, θα τις υποστούμε και εμείς και η πατρίδα μας και θα είναι οδυνηρές.
«Ο Θεός έφτιαξε τον κόσμο και οι Τηνιακοί την Αθήνα», έλεγαν αναφερόμενοι στους Τηνιακούς μαρμαράδες, από τα τέλη του 19ουαιώνα, εκεί στην πρωτεύουσα. Μην επιτρέψετε Κε Πρωθυπουργέ, «η πατρίδα ευγνωμονούσα» του 1955, να μετατραπεί σε πατρίδα της αγνωμοσύνης και της άγνοιας, το 2013. Μην αμαυρώσετε την τιμή που έγινε στον σεμνό Γιαννούλη Χαλεπά, στο χωριό του, στις γενιές των μαρμαρογλυπτών που προηγήθηκαν, σε ένα νησί συνώνυμο της Τέχνης και του Πολιτισμού.
Η Τήνος ξέρει να αγωνίζεται για την διαφύλαξη της πιο πολύτιμης κληρονομιάς της και θα το πράξει. Ξέρει και να εκτιμά όσους την αντιμετωπίζουν δίκαια. Γιατί περί αυτού τελικά πρόκειται. Και η επίσημη διαβεβαίωση ότι δεν τίθεται κανένα ζήτημα μεταβολής της Σχολής Καλών Τεχνών του Πύργου Τήνου, θα συνιστά πράξη δικαίου και θα αποτελέσει μια ανακούφιση για το πολλαπλά δοκιμαζόμενο νησί μας.


Ο Δήμαρχος Τήνου



Παναγιώτης Κροντηράς