Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Γιατί δεν κατεδαφίζονται τα αυθαίρετα στις Κυκλάδες

Με αφορμή τα τελευταία δημοσιεύματα κεντρικών ΜΜΕ τα οποία αναφέρουν ότι προωθούνται από το υπουργείο Περιβάλλοντος με διαδικασίες εξπρ...

afthaireta mpoulntoza
Με αφορμή τα τελευταία δημοσιεύματα κεντρικών ΜΜΕ τα οποία αναφέρουν ότι προωθούνται από το υπουργείο
Περιβάλλοντος με διαδικασίες εξπρές κατεδαφίσεις αυθαιρέτων κτισμάτων, με προτεραιότητα σε Μύκονο και Σαντορίνη οφείλουμε να επισημάνουμε τα εξής:

Όντως έχουν εντοπιστεί πολλά αυθαίρετα κτίσματα και έχουν εκδοθεί πρωτόκολλα κατεδάφισης σε νησιά όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Ρόδος. Το ερώτημα είναι όμως: ποιος θα τις κάνει αυτές τις κατεδαφίσεις;

Ειδικότερα για τα δύο νησιά των Κυκλάδων, που αποτελούν και παγκόσμιας φήμης τουριστικούς προορισμούς θα πρέπει να σημειώσουμε ότι: σε ολόκληρο το νομό δεν υπάρχει καμία υπηρεσία αυθαιρέτων ούτε σε Δήμο, ούτε στην Περιφέρεια. Στη Μύκονο δεν υπάρχει καν Πολεοδομία.

Αυτό σημαίνει ότι ακόμη κι αν δοθεί εντολή από το υπουργείο Περιβάλλοντος και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου για κατεδαφίσεις, θα πρέπει να προχωρήσει διενέργεια μειοδοτικών διαγωνισμών για να εκτελεστούν αυτές οι κατεδαφίσεις.

Αντίστοιχοι διαγωνισμοί έχουν γίνει και στο παρελθόν σε διάφορα νησιά των Κυκλάδων, τελευταία φορά διενεργήθηκαν από την τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, ωστόσο κανένας εργολάβος και καμία εταιρία δε έλαβε μέρος με αποτέλεσμα οι διαγωνισμοί να αποβαίνουν άγονοι και να διαιωνίζεται η ίδια κατάσταση. Έχει γίνει σύστημα αυτό εδώ και χρόνια.

Ας μην ξεχνάμε ότι η υπόθεση έχει πολύ μεγάλο ιστορικό, διότι από το 2010 έχουν ασκηθεί διώξεις σε βαθμό κακουργήματος από τις εισαγγελικές αρχές (δεν έχει εκδοθεί ακόμη το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών) σε βάρος υπαλλήλων της Πολεοδομίας Σύρου, του πρώην νομάρχη και αντινομάρχη που θεωρήθηκαν υπεύθυνοι για παράλειψη βεβαίωσης προστίμων 20 εκ. ευρώ από αυθαίρετα κτίσματα η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων βρίσκονται στη Μύκονο. 

Cyclades24.gr