Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Ο Δήμος Τήνου για τονεκλιπόντα Χαράλαμπο Κρητικό

Χαράλαμπος  (Μπάμπης)  Κρητικός  (1948 – 2013) Ο Μπάμπης Κρητικός, ο Διευθυντής της Σχολής Καλών Τεχνών Πανόρμου, ο σεμνός συμπατ...


Χαράλαμπος  (Μπάμπης)  Κρητικός  (1948 – 2013)

Ο Μπάμπης Κρητικός, ο Διευθυντής της Σχολής Καλών Τεχνών Πανόρμου, ο σεμνός συμπατριώτης καλλιτέχνης, έχασε τη μάχη…. Πάλεψε σκληρά και με αξιοπρέπεια. Δεν είναι βιολογικά, πια, ανάμεσά μας. Είναι και θα είναι το έργο του, η αγάπη του για την Τήνο, η αγάπη του για την Τέχνη.

Αντί πολλών λόγων, που δεν θα του άρεσαν καθόλου, επιλέγουμε λιτή αναφορά στην καλλιτεχνική του πορεία. Γεννήθηκε το 1948 στη Χώρα της Τήνου. Το 1961 ξεκινά το ταξίδι στην απεραντοσύνη της Τέχνης, στη Σχολή Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου, όπου οι πρώτοι του δάσκαλοι Δανιήλ Αλεξάνδρου (ζωγραφική), Αχιλλέας Παράσχος (γλυπτική) και Ιωάννης Φιλιππότης (μαρμαρογλυπτική). Στη συνέχεια, στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών – ΑΣΚΤ- της Αθήνας, στο Εργαστήρι του γλύπτη Γιάννη Παππά και κοντά σε μεγάλους δασκάλους (Νικολάου, Κερλή, Βασιλειάδη, Μυλωνά, Πρεβελάκη, κλπ). Το 1972 φτάνει στη Γαλλία και συνεχίζει στην Ανωτάτη Εθνική Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού. Εργάστηκε κοντά στο ζωγράφο Γιάννη Τσαρούχη και το γλύπτη Μορίς Λιπσί. Πολυταξιδεμένος και ακούραστος για τις ανάγκες της τέχνης, το 1987 επιστρέφει στην Ελλάδα. Δημιουργεί και απολαμβάνει και το 2002 αναλαμβάνει καθήκοντα Καθηγητή Γλυπτικής και Διευθυντή της Σχολής Καλών Τεχνών στον Πύργο, θέση που υπηρέτησε και τίμησε μέχρι τέλους.
Για την προσφορά του θα μιλήσουν οι πλέον αρμόδιοι, στον κατάλληλο τόπο και χρόνο. Συμμετέχουμε ως Δήμος Τήνου, στη θλίψη όλης της καλλιτεχνικής οικογένειας του νησιού μας, σε Τήνο και ανά τον κόσμο, για την απώλεια του Μπάμπη Κρητικού. Συμμετέχουμε στο πένθος των οικείων του και της εκπαιδευτικής κοινότητας της Σχολής μας στον Πύργο. Εκεί που ξεκίνησε το ταξίδι του ως μαθητής και κατέληξε ως (ο πρώτος Τήνιος) καθηγητής γλυπτικής και διευθυντής….

Θα τον θυμόμαστε πάντα. 







Φωτογραφίες από tovima.gr