Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Πανηγύρισε ο Άγιος Μιχαήλ στο Γκντα, στο Σμαρδάκιτο

Τις τελευταίες μέρες πανηγυρίζουν σχεδόν όλα τα  εξωκλήσια  του Σμαρδακίτου, οι δύο τελευταίες εβδομάδες ήταν ευκαιρία για τους συγχωρια...

Τις τελευταίες μέρες πανηγυρίζουν σχεδόν όλα τα εξωκλήσια του Σμαρδακίτου, οι δύο τελευταίες εβδομάδες ήταν ευκαιρία για τους συγχωριανούς μου και όχι μόνο, να περπατήσουν σε γνώριμα μέρη και να θυμηθούν άλλες εποχές από την δραστήρια γεωργική τους ενασχόληση.  

Κουβέντες πάνω στα κτήματα, στις παλιές πηγές που πλέον λόγω ανομβρίας σταμάτησαν να τρέχουν, αναμνήσεις για το τι καλλιεργούσαν στα χωράφια τους, από που και πως πήγαιναν σε αυτά με τα γαϊδούρια. Όμορφες συζητήσεις που θύμιζαν στους ποιο παλιούς αλλά και που έδιναν την ευκαιρία να μάθουμε εμείς οι ποιο νεότεροι από αυτές τις εποχές που δεν τις προλάβαμε, ή που τις θυμόμαστε αμυδρά.
Έτσι λοιπόν χθες, Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013 σειρά είχε πάρει το εξωκλήσι στον Άγιο Μιχαήλ στο "Γκντα".  Πολύ παλιό εξωκλήσι όπως μας αναφέρει ο π. Μάρκος Φώσκολος στο βιβλίο που έκδωσε για την ενορία του Σμαρδακίτου και χαρακτηριστικά αναφέρει : 

 "Αυ­τό το ε­ξωκ­κλή­σι εί­ναι ι­διαί­τε­ρα πα­λαιό. Γύ­ρω του εί­ναι εμ­φα­νή τα ση­μά­δια άλ­λων πα­λαιών κτι­σμά­των, σπαρ­μέ­να α­πό σπα­σμέ­να πή­λι­να δο­χεί­α, και η ι­διό­μορ­φη οι­κο­δο­μή του φα­νε­ρώ­νει πως δια­φο­ρε­τι­κή πρέ­πει να ή­ταν πριν α­πό κά­ποιους αιώ­νες η ε­ξω­τε­ρι­κή του μορ­φή. Πε­ποί­θη­σή μου εί­ναι πως το μικρό αυ­τό ε­ξωκ­κλή­σι ή­ταν έ­να α­πό τα πολ­λά της πε­ριο­χής κα­τά τη βυ­ζα­ντι­νή περί­ο­δο, ό­ταν ε­κεί ζού­σαν ε­ρη­μί­τες, κά­ποιος α­πό τους ο­ποί­ους το χρη­σι­μο­ποιού­σε για την προ­σευ­χή του. Ε­κτός α­πό την α­μυ­δρή α­νά­μνη­ση κά­ποιου μό­νι­μου κα­τοί­κου της πε­ριο­χής (α­να­φέ­ρε­ται α­πλώς και μό­νο ως “Γκντα­διώ­της”), γε­νι­κό­τε­ρη εί­ναι η πε­ποί­θη­ση πως η πε­ριο­χή ή­ταν κά­πο­τε κα­τοι­κη­μέ­νη, πράγ­μα που ε­νι­σχύ­ε­ται και α­πό την ύ­παρ­ξη πη­γών και πο­λυά­ριθ­μων α­γρο­τι­κών κτισμά­των."


Στο πανηγύρι παρευρέθηκε πολύς  κόσμος,  ευλαβείς και  φιλέορτοι από πολλά μέρη της Τήνου, όπως από την Χώρα, την Καλλονή, τον Ταραμπάδο, τα Κιώνια, τον Κτικάδο, τα Υστέρνια, αλλά και από το Σμαρδάκιτο και ενδεχομένως και από άλλα σημεία της Τήνου,  που ίσως αυτή την στιγμή μου  διαφεύγουν καθώς είχε πολύ κόσμο, παρακολούθησαν την θεία λειτουργία η οποία τελέστηκε από τον λειτουργό της ενορίας μας, π. Μάρκο Φώσκολο και με την ευχέρεια του λόγου που τον διακρίνει εξήγησε τα βιβλικά κείμενα που ακούστηκαν και αναφέρθηκε στην εορτή της ημέρας που ήταν αφιερωμένη στους Αγγέλους. 

Η οικογένεια του Ιωσήφ Φιοράντη πρόσφερε πλούσιο κέρασμα στους παρόντες ενώ το γλέντι συνεχίστηκε στην ταβέρνα που διατηρούν στο χωριό. Εύχομαι στους προσφέροντες το κέρασμα, στον Λειτουργό μας αλλά και στους ευλαβείς πιστούς που παρευρέθηκαν στην εορτή και του χρόνου με υγεία να ξαναπάμε. 

Διαβάστε περισσότερα εδώ.
Επιμέλεια κειμένου και φωτογραφιών Μάριος Φώσκολος