Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Η Ελλάδα, ο «Κελλιανός» και το έργο του Γιάννης Κορίνθιος

Την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013 στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού (ΙΤΗΠ) στη Χώρα Τήνου, ο  Δήμος Τήνου διοργάνωσε  και παρουσίασε το βιβλί...

Την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013 στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού (ΙΤΗΠ) στη Χώρα Τήνου, ο Δήμος Τήνου διοργάνωσε και παρουσίασε το βιβλίο "I Greci di Napoli e del Meridione d' Italia dal XV al XX secolo (AM&D Edizioni)(Οι Έλληνες της Νάπολης και της Νοτίου Ιταλίας από τον 15ο έως τον 20ο αιώνα)του Τηνιακού (Κελλιανού) κ. Γιάννη Κορίνθιου, πανεπιστημιακού καθηγητή νεοελληνικής και συγγραφέα πολλών βιβλίων σχετικών με την ελληνική γλώσσα και ιστορία.
Ο Γιάννης Κορίνθιος "ερωτευμένος" με πάθος με την αγαπημένη του Τήνο και τα Κελλιά, αισθάνθηκε ιδιαίτερη ικανοποίηση και συγκίνηση με την εδώ παρουσίαση του βιβλίου του αυτού, αν και έχουν προηγηθεί πολλές άλλες στο Εξωτερικό με σπουδαία και επίσημα πρόσωπα του αποδήμου Ελληνισμού.

Εδώ και 30 χρόνια περίπου ασχολείται και ερευνά την ιστορία για την ελληνική διασπορά της ελληνικής παροικίας στη Νάπολη, κατά τα τελευταία 500 χρόνια!
Την εκδήλωση συντόνιζε ο Δήμαρχος Τήνου κ Κροντηράς, χαιρετώντας τον με θερμά λόγια.
Χαιρετισμό απεύθηναν: εκ μέρους του Μητροπολίτη Σύρου - Τήνου κ. Δωροθέου Β΄ ο Αρχιμανδρίτης Τήνου κ. Ιάκωβος Σέττας, ο Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Νάξου - Τήνου π. Νικόλαος με ιδιαίτερη αναφορά στην ποιότητα του χαρακτήρα του, στην απλότητα, ήθος και σεμνότητα του συγγραφέα, και ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Ματθαίος Βίλλας.
Οι παρόντες π. Μάρκος Φώσκολος - θεολόγος ιστορικός ερευνητής, κ. Μαρία Δελασούδα - θεολόγος εκπαιδευτικός και ο κ. Γιάννης Αλβέρτης, μηχανικός του Δημοσίου, γνώστες της Ιταλικής Γλώσσας, αναφέρθηκαν στο έργο και στην προσωπικότητα του εκλεκτού λόγιου Τηνιακού από τα Κάτω Μέρη, που διαπρέπει στο Εξωτερικό κάνοντας περήφανους τους Τηνιακούς και τους Έλληνες.
Ο συγγραφέας, Γιάννης Κορίνθιος αναφέρθηκε περιεκτικά και με επιμελημένες επισημάνσεις στο έργο του αυτό, κατανοώντας πλήρως το μέγεθος της προσφοράς, η οποία του αναγνωρίσθηκε.
Η ηλεκτρονική εφημερίδα τηνιακή, εδώ και αρκετά χρόνια "ανακάλυψε" το άξιο τεκνό της Τήνου, κάνοντάς τον γνωστό στο ευρύτερο Τηνιακό κοινό, και όχι μόνο, προβάλλοντας το έργο του και την προσωπικότητα του μέσα από άρθρα και ειδήσεις.
Χαιρόμαστε ιδιαίτερα ως εφημερίδα, που "αναδείξαμε" μέσω του αγαπητού και φίλου Γιάννη Κορίνθιου την ποιότητα και τον αξιόλογο πολιτισμό που πήγασε και ανάβλυσε από τα Κελλιά της Τήνου.
Είναι γνωστό ότι και ο Πολιτιστικός Σύλλογος της Καλλονής Τήνου πριν ένα μήνα περίπου, τίμησε το άξιο τέκνο της πατρώας γης του, σε εκδήλωση στον Καρκάδο Τήνου.
Οι χωριανοί του τιμώντας τον ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα τιμής στον Γιάννη Κορίνθιο και συμπλήρωσαν με μεγάλη πλειοψηφία των παρόντων τη φιλόξενη αίθουσα του ΙΤΗΠ, έναντι άλλων, που άξιζε τον κόπο να ακούσουν και να θαυμάσουν την προσπάθεια και το έργο του Γ. Κορίνθιου.
Από τους ομιλούντες και ο Δήμαρχος, αναφέρθηκαν στην ανάγκη έκδοσης του βιβλίου αυτού στα ελληνικά για να γνωρίσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι την Μεγάλη Ελλάδα και την ιστορία της, που επηρέασε και επηρεάζει το σύγχρονο κόσμο.
Στους παρόντες διακρίναμε εκτός αυτών που αναφέρθηκαν και χαιρέτισαν, ιερείς, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τήνου κ. Γ. Σαλταμανίκας, Αντιδήμαρχοι, ο αντιπρόεδρος του Π.Ι.Ι. Ευαγγελιστρίας Τήνου κ. Ε. Γκίζης, η εκπρόσωπος των Ουρσουλινών Μοναχών Τήνου Αδελφή Θηρεσία, Δημοτικοί Σύμβουλοι Τήνου, η Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καλλονής Τήνου κ. Λ. Ανδροβικ, εκπρόσωποι Συλλόγων, πρώην Δήμαρχοι Τήνου και φιλίστορο ακροατήριο.  
Ο Δήμαρχος Τήνου στο τέλος της παρουσίασης πρόσφερε ένα βιβλίο απο τις επιμελημένες εκδόσεις του στον κ. Κορίνθιο.
Οι φίλοι του Κατωμερίτες Κελλιανοί Γιαν. Αλβέρτης και Παν. Αρμάος συνέφαγαν με τον εκλεκτό τους φίλο και τις οικογένειές τους στην Αετοφωλιά τήνου, στο νεοϋδρυθέν κατάστημα Υγειομνομικού Ενδιαφέροντος, τιμώντας τον πατριώτη τους.    
Νίκος Φώσκολος

Tiniaki.gr