Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Σαρωτικές αλλαγές στις επόμενες δημοτικές εκλογές

Σαρωτικές αλλαγές στον τρόπο εκλογής των νέων δημοτικών αρχών προωθεί η κυβέρνηση και το πιθανότερο είναι να ισχύσουν από τις προσεχείς ...

Σαρωτικές αλλαγές στον τρόπο εκλογής των νέων δημοτικών αρχών προωθεί η κυβέρνηση και το πιθανότερο είναι να ισχύσουν από τις προσεχείς δημοτικές εκλογές το Μάιο του 2014.
Πρόκειται για ένα νέο μοντέλο εκλογής, το οποίο εμπνεύστηκε ο π. υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης  και φαίνεται να συνεχίζει ο νέος υπουργός Γιάννης Μιχελάκης, ο οποίος είχε χθες συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και όπως αναφέρουν όλα τα δημοσιεύματα, υπήρξε απόλυτη συμφωνία για το θέμα.
Όπως αναφέρει πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή», προωθείται ρύθμιση που θα προβλέπει την κατάρτιση δύο ψηφοδελτίων, ενός με όλους τους υποψήφιους δημάρχους κι ενός με όλους τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, με αλφαβητική σειρά.

Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι το ψηφοδέλτιο με τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους θα είναι πολύχρωμο, αφού θα αναφέρονται τα ονόματα όλων, ανεξαρτήτως κομματικής ένταξης και προέλευσης. Επομένως, θα μπορεί κανείς να ψηφίσει δημοτικό σύμβουλο άλλης παράταξης από αυτή στην οποία ανήκει ο δήμαρχος. Οι δημοτικοί σύμβουλοι θα εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή με απλή αναλογική.
Πως θα εκλέγονται δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι
Σε ότι αφορά τους υποψηφίους δημάρχους, θα πρέπει κάποιος να συγκεντρώσει από την πρώτη Κυριακή το 42% των ψήφων για να εκλεγεί απευθείας, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα προκρίνονται στον δεύτερο γύρο οι πρώτοι οι υποψήφιοι.Κατά το ίδιο ρεπορτάζ, προϋπόθεση ώστε ο κάθε υποψήφιος δήμαρχος να μετέχει στο νέο δημοτικό συμβούλιο θα είναι στον πρώτο γύρο των εκλογών να έχει συγκεντρώσει τουλάχιστον 5%.
Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι με τον τρόπο αυτό θα απεγκλωβιστεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση από τον κομματισμό, αν και είναι προφανές ότι το εγχείρημα έχει κυρίαρχο στόχο τους μεγάλους Δήμους, ώστε να περιοριστεί η δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ και της Χρυσής Αυγής.
Οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης αναμένονται έντονες, αλλά για το Μέγαρο Μαξίμου, όπως όλα δείχνουν, το σχέδιο έχει συμφωνηθεί να προχωρήσει κανονικά. 
Περισσότερες λεπτομέρειες αναμένονται στο προσεχές διάστημα

Cyclades24.gr