Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Ο (προαναγγελθείς) θάνατος της Δ.Ο.Υ. Τήνου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ο Δήμος Τήνου «έχασε» τη δίκη αναστολής εκτελέσεως στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο αρνήθηκε τη χορήγηση προσωρινή...

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Δήμος Τήνου «έχασε» τη δίκη αναστολής εκτελέσεως στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο αρνήθηκε τη χορήγηση προσωρινής προστασίας σε ένα ακόμα νησί, με άγνωστες προς το παρόν αιτιολογίες. Έτσι, η Δ.Ο.Υ. Τήνου, είναι ουσιαστικά παρελθόν.  

Η όποια θεμελίωση αυτής της απόφασης, σε λίγες αράδες, δεν απαλλάσσει την κεντρική εξουσία από το βάρος της ανιστόρητης αυτής επιλογής. Ίσως και γι’ άλλους πολλούς λόγους, αλλά ειδικά για το συγκεκριμένο αυτή η επιλογή της κυβέρνησης, θα την ακολουθεί σα μια μαύρη σελίδα στα πεπραγμένα της, για μας τους νησιώτες.  Οι άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται την έννοια της νησιωτικότητας. Ζώντας στην Αθήνα και απολαμβάνοντας κάθε υπηρεσία (υγεία, δικαιοσύνη, συναλλαγές με το Δημόσιο, πρόσβαση σε αεροδρόμιο, κλπ) με το αυτοκίνητό τους ή με τη συγκοινωνία, δεν ξέρουν τί θα πει αποκλεισμός του νησιού, απαγορευτικό του απόπλου, απεργία των πληρωμάτων, δεν γνωρίζουν το κόστος της διανυκτέρευσης, ενδεχομένως της δεύτερης διανυκτέρευσης, κλπ.
Τα όσα διατείνονται για την ηλεκτρονική σύνδεση και την εξυπηρέτηση, έχουν ήδη διαψευσθεί σε όποιο νησί καταργήθηκε η Δ.Ο.Υ. μέχρι σήμερα και θα αποδειχθούν και στην περίπτωσή μας, «φούμαρα».
Η δική μου συνείδηση αντιλαμβάνεται όλους τους Βουλευτές (και ειδικά του νομού) που έχουν συμπράξει διά της απραξίας τους, ανεπιθύμητα πρόσωπα στην Τήνο και λυπάμαι για το άθλιο κατάντημά τους. Μπορεί να μας στερήσουν τα πάντα, όχι όμως και την ελευθερία να χαρακτηρίσουμε τη στάση τους.
Συγχαίρω τους υπαλλήλους για την υπεράνθρωπη προσπάθειά τους τον τελευταίο χρόνο, που έζησαν υπό το σκωτσέζικο ντους των παρατάσεων και εξουθενώθηκαν, αντιμετωπιζόμενοι από την πολιτεία με τρόπο κατάφωρα μειωτικό.
Τέλος, οι εθνικοί λόγοι που προβάλαμε δεν μπόρεσαν να γίνουν κατανοητοί. Η αποψίλωση των νησιών από τις Δ.Ο.Υ. δεν είναι μόνο οικονομικά μάταιη (χωρίς καμία ωφέλεια για το Δημόσιο, από τη στιγμή που ο Δήμος ανέλαβε όλα τα έξοδα) αλλά και αγνοεί τη σημασία του νησιωτικού χώρου για την εθνική οντότητα. Ούτε και θα χανόταν ο κόσμος αν διατηρούντο οι Δ.Ο.Υ. στα νησιά μας, ειδικά σε αυτά που δεν υπάρχει αεροδρόμιο. Αλλά για να προβληθούν και να επιβληθούν τέτοιες πολιτικές απαιτούνται πολιτικοί που γνωρίζουν τί θα πει νησιωτικός χώρος σε ετήσια βάση. Όχι στα θέρετρα του Αυγούστου και στις πισίνες κάποιας βίλλας του Αιγαίου. Στα 9 και τα 10 μποφόρ, στα ανύπαρκτα λιμάνια, στους αποκλεισμούς επί μέρες και στο καρδιοχτύπι όταν νυχτώνει και μέχρι νά ΄ρθει το νέο φως.
Από πανικόβλητα πολιτικά ανδρείκελα δεν μπορείς να περιμένεις τέτοια ανταπόκριση.

Γιάννης Σαλταμανίκας
Δικηγόρος

Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Τήνου