Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Μόνο με τάμα... η νοσηλεία στην Τήνο

Την υποστελέχωση του Κέντρου Υγείας της Τήνου κατήγγειλε ο δήμαρχος του νησιού, Παναγιώτης Κροντηράς, με επιστολή του στον Υπουργό Υγεία...

Την υποστελέχωση του Κέντρου Υγείας της Τήνου κατήγγειλε ο δήμαρχος του νησιού, Παναγιώτης Κροντηράς, με επιστολή του στον Υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, ζητώντας παράλληλα την άμεση στελέχωσή του έστω και για τον μήνα του Αυγούστου. Ο ίδιος μιλώντας στο tvxs.gr σχολίασε ότι η υποτίμηση της υγείας στα νησιά έχει αρχίσει εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά πλέον
τα όρια έχουν ξεπεραστεί. Υπενθυμίζεται ότι η Τήνος έχει διαμορφώσει ένα καθεστώς «δημοτικού ΕΚΑΒ» το οποίο εξυπηρετεί τους μόνιμους κατοίκους του νησιού όταν το ΕΚΑΒ αδυνατεί να το πράξει...

Όπως ανέφερε στην επιστολή του προς το Υπουργείο Υγείας ο κ. Κροντηράς, στην Τήνο - καθώς και στα άλλα νησιά - έχει διαμορφωθεί μια κατάσταση υπολειτουργίας της δημόσιας υγείας. Στο Κ.Υ. υπηρετούν δυο μόνο γιατροί κάνοντας 15 εφημερίες έκαστος, με όλα τα προβλήματα που απορρέουν από αυτό όπως η ανθρώπινη κόπωση και το συνεπαγόμενο πιθανό ιατρικό λάθος.

Επίσης από τους 8 αγροτικούς γιατρούς που θα έπρεπε να λειτουργούν στο νησί, αυτή την στιγμή υπηρετούν την θητεία τους μόνο δυο. «Με το άγχος και την δουλειά που έχουνε σκέφτονται την παραίτηση», σχολιάζει στο tvxs.gr ο δήμαρχος της Τήνου. «Ακόμη προκαλείται υπερσυμφόρηση του Κέντρου Υγείας αφού όλοι οι κάτοικοι του νησιού δεν μπορούν να συνταγογραφηθούν πουθενά αλλού καθώς κανένα από τα 3 περιφερειακά ιατρεία της Τήνου δεν έχει γιατρό να τα λειτουργήσει», προσθέτει.

Επιπροσθέτως, αν και υπάρχει ακτινολογική μονάδα στο Κέντρο Υγείας, δεν υπάρχει ακτινολόγος και ο χειριστής του ακτινολογικού έχει προσληφθεί από τον Σύλλογο Φίλων του Κέντρου Υγείας. Το ωράριό του όμως δεν περιλαμβάνει βράδια και Σαββατοκύριακα, με αποτέλεσμα πολλά περιστατικά να διακομίζονται με το πλοίο της γραμμής στην Σύρο, όπου λόγω δρομολογίων ο ασθενής θα πρέπει να διανυκτερεύσει.

Η Τήνος έχει 10.000 μόνιμους κατοίκους και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οι επισκέπτες του νησιού ανέρχονται σε 25.000 με τον αριθμό να αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα τις ημέρες του Δεκαπενταυγούστου λόγω της θρησκευτικής φύσης της Τήνου.

«Συνήθως έρχονται και ηλικιωμένοι άνθρωποι στο νησί που μπορεί να χρειαστούν ιατρική βοήθεια», επισημαίνει ο κ. Κροντηράς αναφέροντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει απάντηση από το Υπουργείο. Σχολιάζει, δε, ότι τις προηγούμενες ημέρες έλαβε χώρα συνάντηση παρόντος του υπουργού με θέμα το ζήτημα της υγείας στα νησιά. «Μόνο στα Δωδεκάνησα εστιάστηκε το πρόβλημα και το αποτέλεσμα ήταν να προγραμματιστεί επίσκεψη του υπουργού στην Ρόδο και στο Καστελόριζο».

«Δημοτικό ΕΚΑΒ»

Έχουν σημειωθεί αρκετά περιστατικά, σύμφωνα με τον Παναγιώτη Κροντηρά, που το ΕΚΑΒαδυνατεί ή αρνείται να κάνει αεροδιακομιδή ασθενούς από την Τήνο προς κάποιο νοσοκομείο.

«Εμείς, όμως, έχουμε ασφαλίσει όλους τους κατοίκους του νησιού. Εάν δεν μπορεί το ΕΚΑΒ να κάνει αερδιακομιδή έχουμε έρθει σε συνεννόηση με ιδιωτική εταιρία. Από την αρχή του προγράμματος έχουμε κάνει περί τις 10 αεροδιακομιδές που έχουν σώσει ζωές. Τα περιστατικά αυτά υπό άλλες περιπτώσεις θα μπορούσαν να είχαν εξυπηρετηθεί στο νησί. Το πρόγραμμα αυτό ονομάστηκε από τον κόσμο δημοτικό ΕΚΑΒ», δηλώνει ο κ. Κροντηράς.

Αιτήματα

«Αυτό που ζητάμε από το υπουργείο είναι να αποσπάσει, έστω μόνο για τον Αύγουστο, προσωπικό από αλλού για να καλυφθούν οι ανάγκες του νησιού», αναφέρει ο δήμαρχος. «Γνωρίζουμε ότι η μόνιμη μετάθεση σε ένα νησί είναι πολύ δύσκολο να γίνει στις μέρες μας γιατί η ζωή είναι ακριβή. Αλλά στην περίπτωσή μας βλέπουμε ότι όχι μόνο δεν γίνονται βήματα προς τα μπρος αλλά πηγαίνουμε χρόνια πίσω», προσθέτει.

Όπως υπογραμμίζει στην επιστολή του προς τον κ. Γεωργιάδη «η εξακολούθηση αυτής της απαράδεκτης κατάστασης μέσα στον μήνα Αύγουστο ισοδυναμεί με έκθεση σε δυνητικό κίνδυνο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, των μονίμων κατοίκων της Τήνου συμπεριλαμβανομένων».

ΠΗΓΗ : www.kafeneio-gr.blogspot.gr