Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Ο Δήμαρχος Τήνου Παναγιώης Κροντηράς στο Cyclades24.gr

Η θητεία του δημάρχου  Παναγιώτη Κροντηρά  στον ενιαίο  Δήμο Τήνου , μπορεί να συνοδεύεται από τεράστιες δυσκολίες και πλείστα προβλήματ...

Η θητεία του δημάρχου Παναγιώτη Κροντηρά στον ενιαίο Δήμο Τήνου, μπορεί να συνοδεύεται από τεράστιες δυσκολίες και πλείστα προβλήματα που πηγάζουν μέσα από τις αδυναμίες του Καλλικράτη και την οικονομική κρίση, όμως χαρακτηρίζεται και από ένα σπουδαίο γεγονός.
Ο Δήμος Τήνου, για πρώτη φορά στα χρονικά, είναι «πρωταθλητής» Κυκλάδων στην απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων αφού υλοποιεί και προγραμματίζει αναπτυξιακά έργα ύψους 18 εκ. ευρώ μέσα από το ΕΣΠΑ. Όπως επίσης, μέσα στο 2013 εκπληρώθηκε ένας εξαιρετικά δύσκολος στόχος, αυτός της δημιουργίας δημοτικού ΕΚΑΒ, το οποίο προσφέρει αίσθημα ασφάλειας στην τοπική κοινωνία στο θέμα των διακομιδών ασθενών .
Ο κ. Κροντηράς παραχώρησε συνέντευξη στο Cyclades24, μιλώντας τόσο για τα παραπάνω θέματα, όσο και για άλλα σημαντικά ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία και την πορεία του Δήμου και της Τήνου.
Σε ότι αφορά το πολιτικό του μέλλον, μπορεί να μην το δήλωσε ξεκάθαρα ακόμη, όμως είναι ορατή η διάθεση που έχει να συνεχίσει στα κοινά και να είναι εκ νέου υποψήφιους στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου 2014.


Διαβάστε τη συνέντευξη παρακάτω:
Μπήκαμε στο τελευταίο έτος της τρέχουσας δημοτικής θητείας. Τελικά ο Καλλικράτης, μέχρι στιγμής, περισσότερα είναι τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει, παρά αυτά που έχει λύσεις στους Δήμους, καθώς η συγκυρία που διανύουμε είναι η δυσκολότερη των τελευταίων δεκαετιών για την αυτοδιοίκηση. Συμφωνείτε;
«Όντως ο Καλλικράτης αλλιώς μας παρουσιάστηκε και άλλα είναι αυτά που βλέπουμε στην πράξη. Θεωρούσαμε ότι θα ήταν το βήμα που θα μας έδινε τη δυνατότητα να λύσουμε τα προβλήματα της αυτοδιοίκησης. Ήταν και αίτημα των ανθρώπων που ασχολούνται με την αυτοδιοίκηση να υπάρξουν μεγαλύτεροι και ισχυρότεροι ΟΤΑ και ιδιαίτερα εδώ στα νησιά, όλοι θέλαμε να φτάσουμε σε Δήμους κυβερνεία.
Το βήμα μπορεί να έγινε όμως στην πράξη φάνηκε ότι η κεντρική διοίκηση ήταν ανέτοιμη. Έριξε τους Δήμους σα μια βαρκούλα στον ωκεανό να ταξιδεύουν μόνοι τους με χιλιάδες προβλήματα. Είναι γεγονός ότι μέσα σε όλα τα άλλα, συνέπεσε και η οικονομική κρίση, η οποία προκάλεσε μεγάλες μειώσεις πόρων στην αυτοδιοίκηση».
Η μείωση των πόρων πιστεύετε ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα των Δήμων;  
«Η κρίση έχει επηρεάσει και τη λειτουργία των Δήμων. Όταν έχεις έναν προϋπολογισμό που καλώς ή κακώς, στηρίζεται κατά 50% σε θεσμοθετημένες κρατικές επιχορηγήσεις κι αυτές έχουν μειωθεί σε ποσοστό 60%, αυτό σημαίνει ότι ανατρέπεται όλος ο προγραμματισμός σου.
Γι αυτό και πιστεύω ότι το βασικότερο πρόβλημα είναι το οικονομικό, όπως και η υποστελέχωση των υπηρεσιών. Πάντα όμως θα είναι ένα μεγάλο μειονέκτημα, το γεγονός ότι δεν εφαρμόζεται η κατοχυρωμένη σε ευρωπαϊκό επίπεδο νησιωτική πολιτική μέσω του άρθρου 101 του Συντάγματος. Όχι μόνο δεν εφαρμόζεται, αλλά παραβιάζεται με το χειρότερο δυνατό τρόπο και κανείς δεν τη λαμβάνει υπόψιν του.
Αν μέσα απ’ αυτό τον συνδυασμό θεμάτων που ανέφερα υπήρχε μια άλλη λογική στο κράτος, είμαι βέβαιος ότι ο Καλλικράτης θα είχε θετικό αποτέλεσμα».
Παρά τις δυσκολίες των καιρών, ο Δήμος Τήνου θεωρείται «πρωταθλητής» απορρόφησης στο ΕΣΠΑ στο νομό Κυκλάδων. Πως καταφέρατε τόσο καλές επιδόσεις;
«Κατά 90% θεωρώ ότι είναι επιτυχία της σημερινής δημοτικής αρχής του ενιαίου Δήμου. Δε μπορώ να μην αναγνωρίσω ότι υπήρξε και μια προετοιμασία από πίσω. Μια προετοιμασία όμως που ήταν χρόνια και στάσιμη, χωρίς να έχει φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
Εκτιμήσαμε από την αρχή ότι με βάση την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, η μοναδική δυνατότητα που μας δίνεται να προγραμματίσουμε έργα στο νησί είναι το ΕΣΠΑ. Εκεί στρέψαμε την προσοχή μας κι αυτό αποτέλεσε προτεραιότητα για μας.
Επίσης, θα πρέπει να πω ότι παρά τις φιλότιμες και ευσυνείδητες προσπάθειες των υπηρεσιών, δεν υπήρχε τεχνογνωσία στο Δήμο. Έτσι, συνεργαστήκαμε με ένα πλέον ειδικευμένο γραφείο που είχε τη δυνατότητα να συντονίζει, να παρακολουθεί και να κάνει τις κατάλληλες ενέργειες προκειμένου να ωριμάσουν τα έργα που προγραμματίζουμε.
Ακόμη, ιεραρχήσαμε τα έργα και βάλαμε στόχους με βάση τα ανταγωνιστικά προγράμματα του ΕΣΠΑ. Με τον τρόπο αυτό υπήρξε ο συντονισμός σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου -τις οποίες θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα- και οδήγησε στο σημερινό αποτέλεσμα που είναι απόλυτα θετικό.
Αν δείτε τι είχε πάρει η Τήνος τα προηγούμενα χρόνια από ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, θα διαπιστώσετε ότι ήταν ελάχιστες. Σήμερα, φτάσαμε στο σημείο να υλοποιούμε και να προγραμματίζουμε πολλά και σημαντικά έργα ύψους περίπου 18 εκ. ευρώ».
Ποια είναι τα σημαντικότερα απ’ αυτά;
«Το τελευταίο έργο που εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ ήταν η επέκταση του 1ου Δημοτικού Σχολείου Τήνου, κάτι που εδώ και 23 χρόνια ήταν ανεκπλήρωτος στόχος.
Έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ η αποκατάσταση των τριών ΧΑΔΑ του νησιού, η δεματοποίηση και η λειτουργία του συστήματος ανακύκλωσης. Έχουμε εντάξει επίσης την προμήθεια αυτόνομων μονάδων φίλτρανσης του νερού και τους αυτόματους πωλητές για να δώσουμε στους δημότες πόσιμο νερό σε χαμηλή τιμή.
Επίσης, έχει ενταχθεί στο ΕΠΕΡΑΑ το έργο της μονάδας Βιολογικού Καθαρισμού της Τήνου και της μεταφοράς – επεξεργασίας των λυμάτων προϋπολογισμού 10 εκ. ευρώ.
Θα πρέπει να κάνω και μια αναφορά στο έργο αποκατάστασης του κλειστού γυμναστηρίου Τήνου που είχε ενταχθεί στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου και ήταν το γεφύρι της Άρτας. Το έργο έχει ξεκινήσει πάλι, υπάρχει συγκεκριμένο πρόγραμμα και είναι υποχρέωσή μας να το ολοκληρώσουμε και να το παραδώσουμε στη νεολαία του νησιού.
Φέτος κατορθώσαμε να πετύχουμε και κάτι που προσπαθούσαμε πολλά χρόνια. Να κάνουμε τους πολίτες να αισθανθούν μεγαλύτερη ασφάλεια και αναφέρομαι στο θέμα των διακομιδών ασθενών».
Τι ακριβώς έχει γίνει; 
«Δημιουργήσαμε ένα «δημοτικό ΕΚΑΒ» ασφαλίζοντας όλους τους δημότες σε ιδιωτική εταιρία που σε περίπτωση αδυναμίας του κρατικού ΕΚΑΒ να κάνει διακομιδή, αμέσως αναλαμβάνει δράση.
Από τις αρχές του 2013 έχουμε κάνει 8 αεροδιακομιδές για περιστατικά που το ΕΚΑΒ δηλώνει αδυναμία. Πολλές φορές αρνούνται να μεταφέρουν ακόμη και τραυματισμένα μικρά παιδιά. Είναι απαράδεκτη η αντιμετώπιση και δε μπορούμε να στηριχθούμε μόνο στο κρατικό ΕΚΑΒ κάτω από αυτές τις συνθήκες.
Όπου υπάρχει αδυναμία οι ασθενείς μεταφέρονται με ελικόπτερο της ασφαλιστικής εταιρίας το οποίο κατά μέσο όρο έρχεται στο νησί από 60 ως 76 λεπτά μετά την κλήση. Αν το περιστατικό σημειωθεί βραδινές ώρες και δεν υπάρχει η δυνατότητα πτήσης ιδιωτικού ελικοπτέρου, ο ασθενής αρχικά μεταφέρεται στη Μύκονο και στη συνέχεια με ειδικό αεροσκάφος στην Αττική.  Έχουμε συνάψει σύμβαση 40.000 ευρώ για όλο το χρόνο. Επίσης, αν ο αριθμός των διακομιδών είναι κάτω από 12 το χρόνο το ποσό θα μειώνεται κατά 5%».




Από οικονομικής πλευράς ο Δήμος αντέχει;
«Κληρονομήσαμε τρία δάνεια από τον π. Δήμο Τήνου που σήμερα πληρώνονται κανονικά και είναι ελεγχόμενα.
Με βάση τους ισολογισμούς μας, είμαστε ένας υγιής Δήμος κάτι το οποίο κατορθώσαμε με πολύ σύνεση. Δεν είμαστε «κόκκινος» Δήμος, δε χρωστάμε στους υπαλλήλους και δεν έχουμε υπερβολικά χρέη, αλλά μόνο τα φυσιολογικά τα οποία έχει ο κάθε Δήμος.
Οι εποχές έχουν αλλάξει, ξοδεύουμε τα αναγκαία όσον αφορά τη λειτουργία του Δήμου. Παρολ’ αυτά προσπαθούμε να καλύψουμε όλες τις ανάγκες του νησιού, στην καθημερινότητα, στην καθαριότητα, στον πολιτισμό».  
Στα περισσότερα νησιά που έγιναν συνενώσεις Δήμων το μεγαλύτερο βάρος πέφτει στο κέντρο με αποτέλεσμα να αδικούνται και να γκρινιάζουν δικαιολογημένα οι κάτοικοι των υπολοίπων περιοχών και των χωριών. Στην Τήνο υπάρχει ισόρροπη πολιτική της δημοτικής αρχής;
«Εμείς προσπαθούμε να καλύπτουμε όλες τις ανάγκες που παρουσιάζονται σε οποιαδήποτε περιοχή. Μην ξεχνάτε ότι ανδρώθηκα πολιτικά στην ενδοχώρα του νησιού και δείχνουμε μια ευαισθησία γι αυτές τις περιοχές.
Στόχος ήταν εξ αρχής η ισόρροπη ανάπτυξη σε όλο το νησί και αυτό είναι ένα μοντέλο που θα βοηθήσει την Τήνο να πάει μπροστά. Πόλη και χωριά θα πρέπει να είναι αδερφωμένοι με κοινό στόχο μια καλύτερη πορεία του νησιού. Αυτή είναι η νοοτροπία που υπάρχει και καλλιεργείται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
Ποιο είναι το τοπίο που έχει διαμορφώσει σήμερα στην Τήνο η οικονομική κρίση;
«Είναι γεγονός ότι η κρίση έχει επηρεάσει και την Τήνο. Το νησί στηρίζονταν κυρίως στον εσωτερικό τουρισμό και είναι επόμενο να υπάρχουν αρνητικές συνέπειες.
Ο θρησκευτικός τουρισμός τείνει να γίνει προσκυνηματικός με παραμονή στο νησί για λίγες ώρες χωρίς ο επισκέπτης να ξοδεύει χρήματα. Επίσης, η Τήνος δουλεύει κυρίως με τουρισμό εξοχικών κατοικιών που κι αυτός δεν ξοδεύει και δεν ωφελείται  ιδιαίτερα το νησί και η τοπική οικονομία. Έχει αλλάξει ο τρόπος που κάνει ο Έλληνας διακοπές.
Το νησί είχε στηριχθεί σε μεγάλο βαθμό και στην οικοδομική δραστηριότητα που τείνει να μηδενιστεί.
Προσπαθούμε να στρέψουμε κόσμο προς τον πρωτογενή τομέα και βλέπουμε ότι υπάρχει μια τέτοια δραστηριότητα γιατί η Τήνος έχει φυσικό αντικείμενο και μεγάλες δυνατότητες που μπορεί να αξιοποιήσει.
Ο Δήμος Τήνου είναι από τους μοναδικούς στην Ελλάδα που λειτουργεί δημοτικό ελαιοτριβείο και δημιουργούμε και σφαγείο.
Και στον τουρισμό όμως δεν καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια. Προσπαθούμε να στραφούμε σε νέες αγορές, όπως οι ανατολικές, η Ρωσία κλπ που έχουν μεγάλες δυνατότητες και σίγουρα θα τους ενδιαφέρει το γεγονός ότι η Τήνος είναι το κέντρο της Ορθοδοξίας».
Είναι φυσιολογικές οι ακραίες οι αντιπαραθέσεις δημοτικής αρχής και μειοψηφίας του Δήμου;
«Οι αντιπαραθέσεις που υπάρχουν είναι φυσιολογικές. Είναι μέσα στο μέτρο της προσπάθειας που κάνει ο καθένας για να «περάσει» στον κόσμο της Τήνου κάποια πράγματα που πιστεύει.
Όμως ο σκοπός όλων μας θα πρέπει να είναι κοινός. Η προώθηση, η προβολή και η ανάπτυξη του νησιού. Σε αυτό το νησί ζούμε και σε αυτό θα ζήσουν τα παιδιά μας. Πρέπει λοιπόν, ότι θετικό γίνεται να το στηρίζουμε όλοι και να το ενισχύουμε, ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες εποχές. Δυστυχώς, υπάρχουν κάποιες νοοτροπίες στην Τήνο που δεν έχουν ξεπεραστεί και πολλές φορές δεν αφήνουν κάποιους να κοιτάξουν μπροστά».
Θα είστε ξανά υποψήφιος στις επόμενες εκλογές;
«Είμαι 23 χρόνια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και έχω περάσει απ’ όλα τα στάδια. Ξεκίνησα μόλις από 22 ετών. Ήμουν 8 χρόνια πρόεδρος στην π. Κοινότητα Κτικάδου. Συνέχισα στο Δήμο Εξωμβούργου, 4 χρόνια πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και 8 χρόνια δήμαρχος. Και τώρα είμαι 3 χρόνια δήμαρχος στο Δήμο Τήνου.
Καταρχάς, θέλω να ευχαριστήσω τους συμπατριώτες μου γι αυτή την τιμή που μου έχουν κάνει όλα αυτά τα χρόνια. Υπάρχει ένα δέσιμο με τον κόσμο και είναι κάτι που το αισθάνομαι. Όταν αγαπάς κάτι, η διάθεση για προσφορά δε σταματάει ποτέ.
Δεν είμαι ένας δήμαρχος στατικός για να πει κάποιος πως: ότι ήταν να προσφέρω το έχω προσφέρει. Ο Καλλικράτης είναι κάτι «φρέσκο» και η πρώτη θητεία είναι μεταβατική για όλους μας.  
Βέβαια, η κατάσταση που επικρατεί στην αυτοδιοίκηση δεν είναι καθόλου ευχάριστη και περισσότερο σε αποτρέπει να ασχολείσαι με αυτό το αντικείμενο. Και δεν το λέω μόνο από οικονομικής πλευράς, αλλά για την περιρρέουσα ατμόσφαιρα που επικρατεί και το σύστημα που θεωρεί όλους τους αιρετούς κλέφτες. Μας αντιμετωπίζουν όλους σα διεφθαρμένους».
Θεωρείται ότι η αυτοδιοίκηση είναι στοχοποιημένη;  
«Είναι 100%. Δεν αμφισβητώ ότι υπάρχουν και διεφθαρμένοι στην αυτοδιοίκηση, όμως δε μπορεί να παίρνει η μπάλα όλους τους αιρετούς. Είμαστε στοχοποιημένοι όλοι οι αυτοδιοικητικοί και αυτό είναι κάτι που με κάνει να αισθάνομαι πικρία. Θεωρώ ότι τα συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης δεν έχουν την αντίδραση που θα έπρεπε για το θέμα.
Και όλα αυτά γίνονται σε μια εποχή που ο μισθός του δημάρχου σ’ έναν Δήμο κάτω των 20.000 κατοίκων έχει υποσθεί όλες τις μειώσεις πέφτοντας στα 1.300 ευρώ. Το δέχομαι αυτό και καλά έκαναν που τον προσάρμοσαν με βάση τη σημερινή οικονομική πραγματικότητα. Και αν χρειαστεί ας κάνουν εθελοντική τη θέση του δημάρχου χωρίς να λαμβάνει μισθό. Του βουλευτή όμως ο μισθός γιατί να βρίσκεται ακόμη στα επίπεδα των 6 ή των 8 χιλιάδων ευρώ;
Γιατί να υπάρχει αυτή η διάκριση ανάμεσα στην αυτοδιοίκηση και στην κεντρική εξουσία; Δε μπορώ να καταλάβω αυτή τη λογική. Γι αυτό και θεωρώ ότι υπάρχει μια συστηματική πολεμική σε βάρος της αυτοδιοίκησης, κάτι που φάνηκε και από τις τελευταίες εξαγγελίες για απομακρύνσεις και μετατάξεις υπαλλήλων των Δήμων».
Όντως όλα τα παραπάνω συμβαίνουν και τα κίνητρα για να ασχοληθεί κάποιος με την αυτοδιοίκηση δεν είναι πλέον μεγάλα. Εν τέλει, εσείς έχετε πάρει τις αποφάσεις σας για τις επόμενες δημοτικές εκλογές;
«Η πορεία μου στα κοινά είναι συλλογική προσπάθεια μιας ομάδας ανθρώπων η οποία έχει εμπλουτισθεί με τον ενιαίο Δήμο. Θεωρώ ότι το αποτέλεσμα που έχουμε πετύχει, είναι ομαδικό και όχι ατομικό του δημάρχου.
Έτσι λοιπόν, θα κάτσουμε κάτω ως ομάδα και θα συναποφασίσουμε τι ακριβώς θα κάνουμε από δω και πέρα. Πάντως, οφείλω να πω ότι υπάρχει διάθεση να συνεχίσουμε».
Σας ευχαριστώ πολύ κ. δήμαρχε και καλή συνέχεια
«Σας ευχαριστώ κι εγώ για την πρωτοβουλία που πήρατε να έρθετε στο γραφείο μου και να έχουμε αυτή τη συζήτηση.
Εύχομαι κάθε επιτυχία στο Cyclades24. Τέτοια μέσα ενημέρωσης τα χρειάζεται ο κόσμος, γιατί κι εσείς συμμετέχετε σ’ αυτή τη δύσκολη προσπάθεια και όλοι μαζί πρέπει να βάζουμε ένα λιθαράκι για να πάει ο τόπος μπροστά». 


Cyclades24.gr