Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Καλλονή - Φωτογραφίες απο την Τήνο μας μέρος 28ο

To σημερινό μας αφιέρωμα είναι απο το χωριό  Καλλονή είναι χωριό της Τήνου. Υπάγεται διοικητικά στον δήμο Τήνου, ενώ παλαιότερα υπαγ...


To σημερινό μας αφιέρωμα είναι απο το χωριό  Καλλονή είναι χωριό της Τήνου. Υπάγεται διοικητικά στον δήμο Τήνου, ενώ παλαιότερα υπαγόταν στον δήμο Εξωμβούργου. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001, έχει 226 μόνιμους κατοίκους (συμπεριλαμβάνονται και οι κάτοικοι του Κάρκαδου). Παλαιότερα ήταν γνωστή και ως Κελ(λ)ιά. Στο χωριό υπήρχε σχολή ταπητουργίας.

Μια εκδοχή την θέλει να έχει ονομαστεί έτσι από το μοναστήρι της Αγίας Υπακοής (Αγιά Πακλή), στην οποία υπήρχαν κελιά όπου ζούσαν μοναχοί. Άλλη εκδοχή αναφέρει πως το όνομα προέρχεται από τα κελιά που είχαν χτίσει οι προύχοντες της περιοχής για την στέγαση των υπηκόων τους.

Τα "Κελ(λ)ια" χωριζοντε σε τρεις περιοχες 1.Απανω Καλλονη 2.Κουλπαρια 3.Καλοζαδος.Η "Απανω Καλλονη εκτεινεται απο το Ξυναρι μεχρι το πανω Τερμα.Η Κουλπαρια πιανει την ευρεια εκταση απο το κατω Τερμα εως την περιοχη "ρεμα τση Κοπενας και απο εκει εως την περιοχη "αϊ Γιωργηδες".Τελος ο Καλοζαδος βρησκετε ανατολικα του χωριου και ξεκιναει απο τη νεα πλατεια εως το "Ηρωων".

Πολιούχος του χωριού είναι ο Άγιος Ζαχαρίας ενω αλλες εκκλησιες ειναι ο αϊ Γιαννης στον Καλοζαδο, η Παναγια της Λουρδης και η Aγια Λεουσσα.

Στην εισοδο του χωριου στον Καλοζαδο υπαρχει το "Ηρωων" οπου αναγραφει τα ονοματα των "Κελ(λ)ιανων που χαθηκαν στο πολεμο.Απεναντι απο το "Ηρωων" βρησκετε το σχολειο οπου λειτουργει σαν νηπιαγωγειο.

Οπως ολα τα χωρια της Τηνου ετσι και η Καλλονη εχει ενα μεγαλο πλυθος περιστεριωνων οπου οι περισοτεροι βρησκοντε στο ρεμα που διασχιζει το μονοπατι που ενωνει το "Ηρωων" με τον Καρκαδο επισης υπαρχουν πολλοι διασπαρτοι στην εκταση της πρωην Κοινοτητας Καλλονης-Κελλιων.

Στο εσωτερικο του χωριου δεν λοιπουν οι μαρμαρινες εισοδοι σπιτιων, τα υπερθυρα, οι τοιχοι με λιθοδομη, τα μπλε παραθυρα, οι καμαρες κ.τ.λ.Στην Απανω Καλλονη (Ξυναρι), στο νεκροταφειο, στο "Ηρωων", στο κατω Τερμα, στη νεα πλατεια και στην Κουλπαρια ο επισκεπτης θα συναντησει μαρμαρινες κρινες.

Η περιπλανηση στη πρωην Κοινοτητα Καλλονης-Κελλιων γινετε με ενα σπουδαιο συστημα μονοπατιων και εχει χαρακτηρα μεγαλου αρχαιολογικου ενδιαφεροντος ενω το φυσικο καλος μαγευει τους παντες.